Artisten Kenny Rogers

Kenny Rogers fulle navn er Kenneth Donald Rogers, men det ble litt for langt og komplisert når han startet sangkarrieren sin. Han ble født i 1938, og er mest kjent som countryartist, selv om han også har vært skuespiller, låtskriver og produsent. I 1991 startet han også sin egen restaurantkjede, kalt Kenny Rogers Roasters. Han er innlemmet i Country Music Hall of Fame.

Starten av karrieren

guitarKenny Rogers begynte å lage musikk på 1950-tallet. Den gangen sang han rock og psykedelisk rock, men klarte fint å gå over til countrypopmusikk på 1970-tallet. Han ble en av de best betalte sangerne i verden. Han begynte under artistnavnet Kenneth Rogers, og ga ut sin første solosingel i 1958. Da platesalgene hans sank, slo han seg sammen med en jazzgruppe kalt The Bobby Doyle Three, og fikk spille i mange klubber sammen med dem. Gruppen ble oppløst i 1965. Kenny Rogers prøvde å gi ut en singel i sjangeren jazzrock, men den slo ikke an. Samtidig jobbet han som produsent, låtskriver og musiker for andre artister, inkludert countryartister. I 1966 ble han med i gruppa The New Christy Mistrels. Senere sluttet han og tre andre i gruppa, og startet sin egen gruppe, kalt The First Edition. Den ble oppløst i 1976, og Rogers startet solokarrieren sin. Han klarte å utvikle en stil som appellerte både til countryfans og popfans.

Solokarrieren

Det er først og fremst som soloartist Rogers har hatt suksess. Gjennom karrieren har han hatt mer enn 120 hitsingler innen flere musikksjangere, og han har solgt over 120 millioner album verden over. Gjennom årene har han samarbeidet med mange kjente musikere, skrevet mange låter for andre, og vært med på å lage filmmusikk, samt spilt i filmer. Til sammen har 50 av albumene hans vært på salgslistene i USA, og han har hatt mer enn 60 singler inne på topp 40 i USA. Mange av sangene og albumene hans har også ligget på lister andre steder i verden. Det har også blitt mange priser på ham gjennom årene, inkludert Grammypriser. I 2015 annonserte Rogers at han ville pensjonere seg fra musikken, og tilbringe mer tid sammen med sin kone og tvillingsønnene. Han har også vært gift fire ganger tidligere, og har totalt seks barn fra de fem ekteskapene.

Skuespillerkarrieren

Rogers har spilt i flere filmer. I 1982 spilte han i filmen Six Pack, som spilte inn mer enn 20 millioner dollar i USA. Han har også spilt i TV-filmer som The Gambler, Christmas in America og Coward of the Country, som alle var basert på noen av hitene hans. Sangen The Gambler er en av hans mest kjente låter. Den ble gitt ut i 1978, men den er fortsatt både populær og aktuell. Sangen handler om en gammel pokerspiller som gir Rogers noen gode råd i bytte mot whisky og en sigarett. Tipsene i sangen er like nyttige for dagens pokerspillere.

Man kan faktisk ta med seg tips fra låten til pokerbordet, og gode pokertips kommer alltid godt med. Kenny Rogers vant Grammy for beste mannlige countryartist for albumet The Gambler, og nettopp denne sangen har blitt brukt både i TV-filmer og TV-serier. Den har også blitt framført i Muppet Show, og sunget av flere andre artister. Artisten Lars Børke har laget en norsk versjon av sangen, for den appellerer til mange.

Andre interesser

Selv om Kenny Rogers som sanger har vært en travel mann, har han hatt mange hobbyer. Han er fotograf, og har gitt ut et par fotobøker. Han har også latt tittelen The Gambler bli brukt på racerbiler, og han har skrevet en selvbiografi. Sammen med Mike Blakely skrev han også en roman, som ble utgitt i 2014. Han har til og med spilt i en reklamefilm, så karrieren hans er vidstrakt.